Wat is een UAV die ook wel drone wordt genoemd ?

UAV staat voor Unmanned Aerial Vehicle, dus onbemand vliegend voertuig. Er wordt ook gesproken van UAS: Unmanned Aerial System omdat een drone uitgerust kan zijn voor een specifieke taak. In mijn geval voor luchtfotografie. 

Kan ik als particulier een luchtfoto van mijn huis laten maken ?

Dank zij de komst van ingenieuze multirotordrones is het nu voor iedereen mogelijk om betaalbare luchtfoto’s te laten maken van zijn woning of bedrijf. Een drone is snel inzetbaar, werkt elektrisch en is op een hoogte van een tiental meter bijna geluidloos.

Kan er overal gefotografeerd worden ?

In de luchtfotografie gelden wel enkele beperkingen. Met mijn drones kunnen we, mits gebruik van het juiste toestel, bijna overal vliegen, behalve boven speciale gebieden: militaire terreinen, nucleaire installaties, koninklijk paleis, …
Drones kunnen niet ingezet worden in het luchtruim waar de bemande luchtvaart actief is.

Kan ik luchtfoto's en video commercieel gebruiken ?

Wenst u luchtfoto’s van uw bedrijf, project of evenement te gebruiken in gedrukte of digitale media, dan is dit inbegrepen in de prijs.
U kan de luchtopnamen dus gebruiken zo vaak uw wilt, alleen doorverkopen is niet toegestaan zonder mijn kennisgeving.

Zijn de drones veilig ?

ik gebruik alleen drones die voorzien is van een “fail safe” systeem. Als bijvoorbeeld het contact tussen drone en mij (zender en ontvanger) zou worden verbroken, dan kan de drone op basis van zijn GPS positie zelfstandig terugkeren naar zijn startplaats en veilig een langzame landing inzetten.
Bovendien worden de drones in de gaten gehouden van de telemetrie (hoogte, accuspanning, etc.).
Voordat er op een locatie gevlogen wordt, wordt er bovendien een check gedaan: zijn er eventueel obstakels in de omgeving die een risico kunnen vormen, is er magnetische storing door hoogspanningsmasten die het magnetisch kompas van de drone in de war kan brengen, werken alle motoren naar behoren, is er voldoende accuspanning, enz. Als er ook maar één variabele niet juist zit, dan gaat de veiligheid voor en wordt er niet gevlogen. Er zijn ook bepaalde regels waaraan ik mij uit veiligheidsoverwegingen aan hou. Zo wordt er bijvoorbeeld nooit vlak boven een menigte gevlogen (bijvoorbeeld toeschouwers evenement) en stel ik een zekere grens in voor het opstijgen en landen van de drone.

Kunnen de drones vliegen onder alle weersomstandigheden ?

De drones kunnen veilig vliegen tot in een windsnelheid van 4 Bft (20 km.), maar hoe minder wind, hoe beter de stabiliteit en dus beeldkwaliteit, zeker bij luchtvideo-opnamen. De drones beschikken over een ingebouwde flight controller die de invloed van wind op de positie kan compenseren door de kracht over de verschillende motoren te verdelen. Het GPS systeem houdt de drone bovendien op de juiste plaats. Vliegen bij regen of dichte mist kan uiteraard niet en is ook nutteloos als het om luchtfotografie gaat.

Zijn de luchtfoto's van voldoende hoge kwaliteit om te vergroten ?

In tegenstelling tot vele anderen fotografeer ik met een professionele digitale reflexcamera met een sensor van 20 mp. 
En uiteraard werken we enkel met de meest hoogwaardige cameraobjectieven zodat u zeker bent dat elk detail in de luchtfoto haarscherp in beeld komt. Luchtfoto’s gemaakt door mij kan u makkelijk laten printen op A1 formaat.

Kan er met een drone ook binnenhuis gefotografeerd worden ?

Nee dat is niet mogelijk, maar daarvoor inderplaats heb ik een gestabiliseerde handheld camera (DJI Osmo) die dezelfde vloeiende beelden maakt als een drone, met dit verschil dat deze in de hand gehouden kan worden.

Zijn er extra kosten ?

Ik geloven sterk in transparantie van prijzen, vandaar dat de prijzen voor luchtfotografie open meedelen op mijn site in de vorm van specifieke luchtfoto-pakketten. Er zijn wel sommige zaken die apart berekend moet worden.
Wat niet in de prijs zit is een reiskostenvergoeding deze is €0,30 per km. zowel heen als terug naar mijn woonplaats.
Tegen een kleine meerprijs kunnen alle luchtfoto’s een basiscorrectie krijgen, dit houd in op contrast, kleur en scherpte. Wenst u luchtfoto’s te laten retoucheren in Photoshop, dan kan dit natuurlijk ook, we bespreken uiteraard eerst welke beeldmanipulatie u wenst. Photoshop retouche, dan bedoelen we bijvoorbeeld het wegwerken van bandensporen, bijtekenen van gras, wegwerken van afval, auto’s uit het beeld halen etc.

Welke kwaliteit heeft een luchtfoto ?

Voor de luchtopnames werken we met verschillende drone's en dus ook met verschillende camera’s. Zo heb ik camera's vanaf 12 mp tot 20 mp en u kunt kiezen tussen JPEG en of RAW bestanden.

Hoe levert u de luchtfoto's / video aan ?

Luchtfoto's en Luchtvideo lever ik standaard onbewerkt aan zodat u zelf het materiaal kan selecteren voor gebruik op internet of in een HD bedrijfsvideo. Op aanvraag kan ik ook montage en eventuele nastabilisatie voor u verzorgen.

Als er een foto- video bewerking plaats vindt hoe krijg ik dan de bestanden ?

Zodra ik met de foto- of video bewerking klaar ben verstuur ik deze via "WeTransfer"naar uw mailadres.
WeTransfer is een Nederlandse down- en uploaddienst waarmee grote bestanden tot 2 gigabyte verstuurd kunnen worden. Met deze dienst kunnen foto’s, video en presentaties gedeeld worden.